Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

24 April 2011

PRN SARAWAK DALAM IBRAH TAIF: PERTEMBUNGAN DAKWAH & POLITIK


Kota Mekah sudah tiada harapan untuk menjadi Markaz Dakwah dalam proses membina sebuah Negara Bersyariat. Misi membina negara Islam tetap menjadi fokus Nabi Muhammad saw. Setelah dakwah di Mekah menghadapi kegagalan dan mendapat tentangan dahsyat dari Quraisy. Nabi Muhammad saw mengintai ke luar Mekah sekiranya ada peluang untuk membina Daulah Islamiah. Rombongan pertama telah dihantar ke Habsyah dipimpin oleh Jaafar bin Abu Talib bagi mendapatkan perlindungan disana namun Habsyah bukan pilihan terbaik bagi mendirikan sebuah negara Islam diatas faktor Habsyah terlalu jauh dari suasana Arab.
Syeikh Muhammad Munir Ghadban dalam kitabnya Manhaj Haraki dalam Sirah Nabi saw menyebut:
“ Walaupun Rasululullah saw telah mempersiapkan markaz cadangan di al-Habsyah. Tetapi ia tidak sesuai untuk menjadi markaz pergerakan kecuali dalam keadaaan yang sangat darurat. Sebabnya ialah, al-Habsyah terlalu jauh dari suasana Arab. Asas pergerakan haruslah dari kaumnya, sehingga mereka dapat diterima oleh orang-orang Arab yang lain. Quraisy mengecam Rasulullah saw kononnya baginda menghimpunkan para pengikutnya dari semua lapisan kabilah Arab untuk menawan Mekah, maka bagaimana mungkin orang-orang Arab akan menerima masuknya orang-orang Habsyah untuk menjadi asas yang kukuh bagi dakwah, apatah lagi kenangan Quraisy terhadap al-Habsyah sengat pahit semenjak tahun Gajah.”
Seterusnya, Nabi Muhammad saw menjenguk keluar tingkap Mekah menghala ke Bandar Taif. Jaraknya lebih kurang 60 km dari Mekah. Baginda ditemani pembantunya, Zaid bin Harithah bergerak kesana dengan berjalan kaki. Menetap selama 10 hari disana, baginda berjumpa dengan pemimpin utama mereka. Berdakwah dan terus mengajak agar mereka menerima Islam dan memberi perlindungan dan sokongan mereka kepada baginda dalam menyebarkan Islam dan menghadapi kaum yang menentang. Namun pengakhirannya sebuah kekecewaan. Dakwah baginda diejek dan diperhinakan. Tiada nilai bagi mereka.
PERTEMBUNGAN KEMENANGAN POLITIK ATAU DAKWAH
“ Sesunggguhnya ALLAH sudah mendengar segala kata-kata kaummu dan tindak-tanduk mereka. Allah sudah mengutuskan malaikat penjaga gunung untuk menuruti segala arahanmu untuk berbuat apa sahaja yang kamu mahukan” seru Jibril kepada Nabi Muhammmad s.a.w.
“ Wahai Muhammad, aku pasti akan lakukan perintahmu tapi apa pula yang engkau mahu aku lakukan? Jika engkau mahukan untuk meratakan Gunung Akhsyabaini tentu aku akan melakukannya.” Malaikat Penjaga gunung berkata kepada baginda.
Rasulullah s.a.w mejawab : “ Aku cuma berharap agar Allah berkenan mengeluarkan dari anak keturunan mereka orang yang mengucapkan لا اله الا الله .”
Kata-kata ini terpacul keluar dari mulut baginda yang mulia. Walau dakwah baginda di Taif dihadapkan dengan segala ejekan, tohmahan, disakiti, dimalukan atau dihina hatta kanak-kanak diarahkan untuk membaling batu terhadap baginda. Namun nilai intergriti seorang pemimpin dan pendakwah terserlah dalam tindakan baginda.
Dalam peristiwa besar ini, ibrah cukup bermakna bagi pendakwah hari ini khususnya pendakwah yang menggunakan wasilah politik bagi memenangkan Islam dibumi sendiri. Syeikh Muhammad Munir Al-Ghadban melontarkan pandangan beliau dengan berkata:
“ Tugas sebagai seorang ahli politik ialah bagaimana ia boleh menang sedangkan tugas seorang daie ialah bagaimana dakwahnya mampu menang. Ketika diminta memilih dua perkara, Rasulullah memilih kemaslahatan dakwahnya daripada kepentingan peribadinya. Betapa ramai para daie dakwah perlu menghayati dan menanamkan nilai ini ke dalam diri mereka.”
Persoalan kalah atau menang dalam medan politik tidak menjadi kegusaran bagi seorang pendakwah dalam masa yang sama juga sebagai seorang ahli politik. Mereka merasakan cukup gembira dan puas sekiranya dakwah mereka mampu menembusi kubu kuat Jahiliyyah. Mereka terlibat dalam politik bukan untuk kepentingan peribadi untuk mengaut harta dan nama namun untuk melaksanakan visi menyelamatkan ummat dari lemas jahiliah. Mereka bukan gilakan kuasa tapi mereka mahu merampas kuasa dari tangan orang yang gilakan kuasa.
PRN SARAWAK: TERBUKTI SEBAGAI MEDAN DAKWAH
PRN Sarawak sudah berlalu. Sebagai seorang mahasiswa yang rasa bertanggungjawab semestinya mengambil tahu walaupun jauh jaraknya, menggali mutiara untuk dijadikan pedoman dalam memilih siapakah Pemimpin Negara yang layak untuk diundi.
Pilihanraya medan bertembungnya ideologi parti politik walaupun dalam satu agama. BN dan PAS berasal dari agama yang satu, Islam namun berbeza dari sudut ideologi & tindakannya. PRN Sarawak menjadi ramalan awal bagi parti kerajaan untuk melihat sokongan terhadap mereka.
Saya melihat PRN Sarawak dari sudut pertembungan dakwah dan politik berdasarkan ibrah dakwah di Taif. Walau PAS menghadapi kekalalahan dan tidak berjaya melahirkan anak sulong pertama dibumi Kenyalang, kenyataan dari pemimpin PAS yang pasrah dengan pilihan rakyat dan mereka cukup gembira dengan berjayanya menembusi kubu kuat parti pemerintah dan berjaya meningkatkan jumlah undi serta hampir berjaya di Benting Maroa.
Manhaj perjuangan PAS iaitu tarbiah, dakwah dan siasah cuba dianalisiskan dalam PRN ini. Saya nampak dengan jelas halatuju PAS dalam PRN Sarawak dengan ucapan Tuan Presiden pada 21 Mac 2011 menyebut:
“ Selain dari cita-cita untuk menempah kerusi pertama dari bumi Sarawak ini, jadikanlah medan kali ini sebagai suatu wasilah dakwah dan seterusnnya melakukan tajdid terhadap persepsi politik rakyat Sarawak yang dahagakan kepimpinan yang akan membawa mereka jauh lebih baik dari kepiminan BN yang ada pada hari ini. ”
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat juga menyebut dalam artikelnya pada 8 Ogos 2007:
“ Dakwah PAS tidak bermusim dan tidak juga tertakluk kepada kepentingan pengaruh individu dan politik . Biarpun sehari selepas tamatnya pilihanraya , PAS telah memulakan aktiviti dakwahnya kepada masyarakat , demikian juga sehari selepas dibebaskan dari penjara pimpinan PAS terus melangsungkan dakwahnya.
Sekalipun dakwah yang dibawa oleh PAS tidak popular malah menerima tentangan sengit dari pelbagai pihak seperti hukuman hudud , PAS tetap menunaikan tanggungjawab dakwahnya dengan memberi penjelasan kepada masyarakat mengenai peri pentingnya Negara kita melaksanakan undang – undang dan peraturan Islam itu.
Biarlah kita kehilangan undi popular dan sokongan ramai yang membawa kita kalah dalam pilihanraya , namun dakwah untuk membawa Islam kesetiap pintu hati manusia tetap diteruskan.”
( Artikel bertajuk Perjuangan PAS : Tarbiyyah , Dakwah dan Siasah )
POLITIK BARU: POLITICAL INTEGRITY
Medan politik Malaysia dijamu dengan politik jijik dan kotor. Rakyat diberikan makanan politik wang, nepotisme, video seks, politik badut, cantas-mencantas, rasuah, cepat kaya, kronisme dan sebagainya. Rakyat menolak politik dalam kehidupan disebabkan wujudnya ahli politik yang jijik dan kotor. Rakyat semakin tidak percaya kepada politik dek MP yang kurang akhlaknya. Sangat hodoh dan tak layak bergelar sebagai wakil rakyat!.
Membelek buku New Politics: Towards A Mature Malaysian Democracy oleh Dato’ Saifuddin Abdullah menjawab beberapa persoalan model sebuah politik baru Malaysia. Prof Dato’ Dr. Zaini bin Ujang, Naib Canselor UTM merespon: “ Sekiranya gagasan dan saranan dalam buku ini menjadi amalan, pasti budaya politik Malaysia akan lebih segar…’
Politik baru ialah Politik Integriti (Political Integrity ). Politik berasaskn nilai dan akhlak. Bagi membendung masalah politik jijik hari ini, ahli politik ialah manusia yang bertanggungjwab dalam membawa arena politik perlu berwajah baru. Ahli politik yang dicop rasuah, kroni dan punya masalah ahklak dengan bukti yang jelas wajar disingkirkan dalam medan mentadbir negara.
Pelaksanaan poltik baru ditegakkan dengan idealisme politik ( political idealism ) yang bersendikan kepada politik ilmu ( knowledge politics ), politik hikmah ( wisdom politics ) dan politik bakti ( service politics ).
Politik ilmu ( knowledge politics ) @ K-Politics ialah politik yang berdasarkan ilmu dan pengetahuan serta kekuatan hujah. Iklim budaya ilmu dalam politik ini diwujudkan dengan memberi ruang dan peluang untuk memberikan pandangan tanpa ragu atau ampu ( without fear or favour) . Politik ampu ( Ingratiate politics) yang menjadi barah hari ini menidakkan aspek kekuatan ilmu dan hujah dalam pemilihan pemimpin parti atau gerak kerja parti politik atau kerajaan. Wan Mohd Nor Wan Daud ( 2003 ) dalam bukunya Budaya Ilmu menjelaskan tiga prinsip politik ilmu.
Pertama: meletekkan ahli politik berilmu ditempat yang paling tinggi. Ini termasuk dalam pemilihan parti, calon pilihanraya atau pemegang jawatan kerajaan.
Kedua: setiap ahli politik sentiasa menuntut ilmu atau menyumbang kepada perkembangan dan kemajuan ilmu.
Ketiga: setiap keputusan dan tindakan ahli politik adalah berdasarkan ilmu seperti mengadakan atau menggunakan Penyelidikan dan pembangunan ( R& D ).
Manakala Politik hikmah (wisdom politics) merujuk kepada politik yang melaluinya kearifan ilmu dan kebijaksanaan digunakan dalam berpolitik. Seterusnya politik ini menolak politik fitnah (defamatory politics ) dan politik lobi-melobi. Politik hikmah ini akan terlaksana sekiranya pengamal politik mengelakkan daripada politik yang terlalu partisan atau memihak kepada sesuatu pihak atau parti yang sentiasa menyokong walaupun dalam keadaan bersalah. Dan lebih parah lagi, jika berlakunya ahli politik yang mengabaikan kepentingan rakyat demi menjaga kemaslahatan parti politik itu sendiri.
Politik hikmah menolak politik berasaskan fitnah dan memburukkan lawan tanpa mengemukakan hujah dan bukti yang jelas. Pengamal poltik ini juga sewajarnya mengemukakan jalan alternative sekiranya tidak bersetuju dengan cadangan pihak lawan bukan hanya sekadar menjadi pengkritik tapi menjadi Pembangkang Konstruktif.
Seterusnya Politik Bakti (service politics) menolak politik undi ( vote politics ). Pengamal politik undi ialah ahli politik yang rajin turun berkhidmat menjelang pilihnaraya sahaja, selepas itu semua janji yang ditaburkan lesap entah kemana. Politik undi inilah kebanyakan yang berlaku hari ini,rakyat mendoakan agar Yang Berhormat ( YB ) meninggal dunia, kerana mereka sedar akan berlakunya Pilihanraya kecil seterusnya kemudahan prasana mereka akan diperbaik pulih bagi mengekalkan kemenangan. Politik ini politik yang mempermainkan hak rakyat yang memilih dan politik mungkir janji.
Keadaan lebih para berlaku sekiranya wang digunakan untuk mendapatkan kuasa, kuasa digunakan untuk mendapatkan wang, lebih banyak wang digunakan untuk mendapatkan lebih banyak kuasa, lebih banyak kuasa digunakan untuk mendapatkan lebih banyak wang.
Akhirnya politik dijadikan medan makan gaji bukan medan melaksanakan amanah yang diberikan hak oleh rakyat. Terimalah azab ALLAH bagi mereka yang terlibat dalam arena politik telah mengkhianati amanah rakyat untuk melaksanakan tunutan agama dan kebajikan rakyat.
“ Towards A Mature Malaysian Democracy ”
Sekian, terima kasih.

0 comments:

Post a Comment